Infobar icon

Upozorňujeme ctených zákazníkov na veľmi zaujímavé produkty za zaujímavé ceny vo výpredaji. Ďakujeme za vaše nákupy!

Kategórie
 
 
 
 
 
 

Sójové Omáčky: Rozdiely Medzi Jednotlivými Druhmi

Blog
30.05.2024

Sójová omáčka je neodmysliteľnou súčasťou ázijskej kuchyne a jej popularita sa rozšírila po celom svete.

Tento fermentovaný produkt zo sójových bôbov, pšenice, soli a vody má bohatú históriu a širokú škálu variácií, z ktorých každá má svoje jedinečné vlastnosti a využitie. Pozrime sa na niektoré z najznámejších druhov sójových omáčok, na čo sa používajú a v akých tradičných jedlách ich môžeme nájsť.

Tradičná Čínska Sójová Omáčka

Čínske sójové omáčky môžeme rozdeliť na svetlé (ľahké) a tmavé (tmavšie) omáčky.

1. Svetlá Sójová Omáčka (Light Soy Sauce)

  • Chuť: Menej slaná a jemnejšia chuť, ale intenzívnejšia sójová aróma.
  • Použitie: Bežne sa používa na dochucovanie jedál a ako základná ingrediencia v omáčkach a marinádach. Pridáva sa na konci varenia.
  • Tradičné jedlá: Kung Pao kuracie, Mapo tofu, smažené rezance.
  • Farba: Svetlejšia farba než tmavá sójová omáčka.

2. Tmavá Sójová Omáčka (Dark Soy Sauce)

  • Chuť: Hlbšia, bohatšia chuť s jemne sladkastým nádychom vďaka pridanému karamelu alebo melase.
  • Použitie: Vhodná na pečenie a dusenie, kde pridáva farbu a výraznú chuť. Často sa používa na dochutenie hotových jedál.
  • Tradičné jedlá: Braised pork belly, Red-braised beef, sójové vajcia.
  • Farba: Tmavšia a hustejšia než svetlá sójová omáčka.

svetlá sójová omáčka pearl river bridge tmavá sójová omáčka pearl river bridge svetlá sójová omáčka lee kum kee tmavá sójová omáčka lee kum kee

Japonská Sójová Omáčka (Shoyu)

Japonská sójová omáčka, známa ako shoyu, sa delí na rôzne druhy podľa regiónov a spôsobu výroby.

koikuchi marukin japonska sojova omacka1. Koikuchi Shoyu (tmavá)

  • Chuť: Najbežnejšia japonská sójová omáčka s vyváženou chuťou medzi slanou a sladkou.
  • Použitie: Univerzálna omáčka vhodná na sushi, sashimi, marinády a dochutenie jedál.
  • Tradičné jedlá: Teriyaki, Ramen, Yaki Udon.
  • Farba: Tmavšia farba, podobná čínskej tmavej sójovej omáčke.

 

usukoichi2. Usukuchi Shoyu (svetlá)

  • Chuť: Slanejšia než koikuchi, ale s jemnejšou farbou a ľahšou chuťou.
  • Použitie: Vhodná pre pokrmy, kde je dôležitá jemnejšia chuť a svetlejšia farba, ako sú polievky a dusené jedlá.
  • Tradičné jedlá: Tamagoyaki, Udon polievka, Nimono.
  • Farba: Svetlejšia farba.

 

tamari sójová omáčka kikkoman3. Tamari

  • Chuť: Hlbšia, bohatšia chuť s nízkym obsahom pšenice alebo bez nej.
  • Použitie: Ideálna pre ľudí s intoleranciou na lepok a na sushi a sashimi.
  • Tradičné jedlá: Sashimi, Sushi, Tamari Chicken.
  • Farba: Tmavšia farba, podobná tmavej sójovej omáčke.

 

shiro shoyu4. Shiro Shoyu (Biela Sójová Omáčka)

  • Chuť: Jemná a svetlá chuť s nižším obsahom soli.
  • Použitie: Používa sa pre pokrmy, kde je žiadaná svetlá farba, napríklad v sushi alebo šalátoch.
  • Tradičné jedlá: Chawanmushi, Dashi polievky, Ryžové šaláty.
  • Farba: Svetlá a číra.

 

Korejská Sójová Omáčka (Ganjang)

Korejská sójová omáčka má svoje špecifiká a rozdeľuje sa na dve hlavné kategórie.

1. Joseon Ganjang

  • Chuť: Tradičná omáčka s intenzívnou sójovou chuťou a silnou slanosťou.
  • Použitie: Najlepšie sa hodí na polievky, dusené jedlá a marinády.
  • Tradičné jedlá: Doenjang Jjigae, Bulgogi, Namul.
  • Farba: Svetlejšia farba.

2. Yangjo Ganjang

  • Chuť: Modernejšia verzia s miernejšou chuťou, často mierne sladkastou.
  • Použitie: Univerzálna omáčka vhodná pre rôzne pokrmy vrátane marinád a dochutenia.
  • Tradičné jedlá: Japchae, Bibimbap, Galbi.
  • Farba: Tmavšia farba.

Thajská Sójová Omáčka

V Thajsku sa sójová omáčka používa menej často než rybia omáčka, ale stále má svoje miesto v kuchyni.

1. Thin Soy Sauce (Siiu Khao)thin sójová omáčka

  • Chuť: Jemnejšia, menej slaná chuť.
  • Použitie: Vhodná pre miešané jedlá a ako omáčka na namáčanie.
  • Tradičné jedlá: Pad See Ew, Rad Na, Khao Pad (smažená ryža).
  • Farba: Svetlejšia farba.

 

2. Thick Soy Sauce (Siiu Dam)thick sójová omáčka

  • Chuť: Sladšia a silnejšia chuť vďaka pridanému cukru.
  • Použitie: Používa sa na pečenie a dusenie, kde dodáva farbu a chuť.
  • Tradičné jedlá: Pad See Ew, Khao Kha Moo (braised pork leg), thajské BBQ marinády.
  • Farba: Tmavšia a hustejšia než tenká sójová omáčka.

 

Indonézska Sójová Omáčka (Kecap)

kecap anis ABC1. Kecap Manis

  • Chuť: Sladká a hustá vďaka pridanému cukru alebo palmovému sirupu.
  • Použitie: Vhodná na marinády, grilovanie a na dochutenie jedál.
  • Tradičné jedlá: Nasi Goreng (smažená ryža), Satay, Babi Kecap (bravčové v sladkej sójovej omáčke).
  • Farba: Tmavá a sirupová konzistencia.

 

kecap asin2. Kecap Asin

  • Chuť: Slaná a menej hustá než kecap manis.
  • Použitie: Bežne sa používa na varenie a dochutenie jedál.
  • Tradičné jedlá: Soto (polievka), Gado-Gado (šalát), Bakmi Goreng (smažené rezance).
  • Farba: Tmavá, ale menej viskózna.

 

toyomansiFilipínska Sójová Omáčka (Toyomansi)

  • Chuť: Kombinácia sójovej omáčky s citrusovým kalamansi, čo dodáva omáčke kyslastú chuť.
  • Použitie: Často sa používa ako omáčka na namáčanie a dochutenie rôznych filipínskych jedál.
  • Tradičné jedlá: Adobo, Pancit, Lumpia.
  • Farba: Tmavá s citrusovou príchuťou.

 

chin su sojova omacka vietnamskaVietnamská Sójová Omáčka

  • Chuť: Mierne sladšia a menej slaná než čínske a japonské verzie.
  • Použitie: Používa sa ako stolová omáčka a na dochutenie rôznych vietnamských jedál.
  • Tradičné jedlá: Pho, Goi Cuon (spring rolls), Bun Thit Nuong (grilované bravčové s rezancami).
  • Farba: Svetlejšia než niektoré iné ázijské sójové omáčky.

 

Thajská Fermentovaná Sójová Omáčka (Tao-Jiao)

  • Chuť: Vyrobená zo sójových bôbov a soli, fermentovaná do hustej pasty.
  • Použitie: Často sa používa na ochutenie polievok, dusených jedál a ako prísada do omáčok.
  • Tradičné jedlá: Tom Yum, Pad Thai, namáčacie omáčky.
  • Farba: Tmavá a hustá.

Malajzijská Sójová Omáčka

  • Chuť: Podobná indonézskym verziám, s variáciami ako sladká a slaná.
  • Použitie: Vhodná pre marinády a dochutenie.
  • Tradičné jedlá: Char Kway Teow, Satay, Ayam Masak Kicap.
  • Farba: Líši sa podľa druhu.

Taiwanská Sójová Omáčka

  • Chuť: Často má sladší profil s bohatou umami chuťou.
  • Použitie: Vhodná na dusené jedlá a ako základ pre rôzne omáčky.
  • Tradičné jedlá: Lu Rou Fan (bravčové s ryžou), Three Cup Chicken, taiwanské dusené jedlá.
  • Farba: Tmavšia a hustejšia.

Exotické a Špecializované Varianty

1. Shiro Shoyu (Biela Sójová Omáčka)

  • Chuť: Jemná a svetlá chuť s nižším obsahom soli.
  • Použitie: Používa sa pre pokrmy, kde je žiadaná svetlá farba, napríklad v sushi alebo šalátoch.
  • Tradičné jedlá: Chawanmushi, Dashi polievky, Ryžové šaláty.
  • Farba: svetlá a číra.

2. Genen Shoyu (Nízko sodíková sójová omáčka)

  • Chuť: Menej slaná verzia tradičnej sójovej omáčky.
  • Použitie: Vhodná pre ľudí, ktorí sledujú príjem sodíka, vhodná pre všetky pokrmy.
  • Tradičné jedlá: Ramen, Teriyaki, Smažená ryža.
  • Farba: Zvyčajne podobná tmavej sójovej omáčke.

Tieto druhy sójových omáčok pridávajú ďalšiu vrstvu komplexnosti a diverzity do sveta sójových omáčok, pričom každý z nich prináša svoje jedinečné chuťové a kulinárske charakteristiky. Pri výbere sójovej omáčky je dôležité zvážiť nielen chuť a farbu, ale aj špecifické kulinárske potreby a tradície danej kuchyne.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia