Upozorňujeme ctených zákazníkov na veľmi zaujímavé produkty za zaujímavé ceny vo výpredaji. Ďakujeme za vaše nákupy!
Tom Yum alebo aj Tom Yam
je najznámejšia Thajská polievka nielen v krajinách Ázie ale aj po celom svete. Existuje niekoľko alternatív tejto polievky ale všetky majú jedno spoločné: ide o kombináciu pálivosti (chilli), kyslosti (limetka) a chuť morských plodín (rybia omáčka a krevety). Ak chcete vyskúšať uvariť Tom Yum Goong, odporúčame vyskúšať tento recept, príprava je totiž veľmi ľahká a rýchla.
Recept od Pailin Chongchitnant. Príprava: 20 minút Varenie: 30 minút Celkový čas: 50 minút.
Recept pre 4 osoby
Ingrediencie
- 350 g stredne veľkých kreviet, pokiaľ je to možné celé
- 4 šálky vody (alebo použite 3 ½ šálky nesoleného kuracieho vývaru)
- 2 stonky citrónovej trávy, iba spodná polovica
- 10 kusov galangalu nakrájaného na tenké kolieska
- 6 listov kaffirovej limetky
- Thajské chilli, podľa chute
- ½ šálky kondenzovaného mlieka
- 3-4 šálky hrivy ústricovej alebo iných ázijských húb
- ¼ šálka thajskej chilli pasty (nam prik pao)
- 3 lyžice rybej omáčky
- ¼ šálka limetkovej šťavy
- Veľká hrsť nasekaného koriandra (culantro) alebo koriandra
- Varená jasmínová ryža na podávanie
Postup
- Krevety dobre opláchnite, potom ich ošúpte a zbavte šupky. Vložte všetky hlavy a mušle do hrnca na polievku. Hrniec postavte na stredne vysoký oheň a škrupiny kreviet duste, kým nezačne mierne lepiť hmota, ktorá sa na hrnci drží.
- Na grile by to malo voňať ako krevety! Pridajte vodu, zoškrabte zhnednuté kúsky, ktoré sú prilepené na hrnci, a duste 15-20 minút. Potom pomocou štrbinového zberača odstráňte škrupiny a odčerpajte čo najviac tekutiny.
Ak používate kurací vývar, začnite odtiaľto:
- Rozdrvte citrónovú trávu a nakrájajte na kúsky. Kaffirové limetkové listy nahrubo natrháme. Chilli papričky nakrájajte nadrobno v mažiari a pretĺkajte na kašu.Vývar priveďte k varu, potom pridajte citrónovú trávu, galangal, listy kaffirovej limetky a čili (ak ste čili rozdrvili, opláchnite madžiar časťou vývaru, aby ste dostali všetky čili kúsky do hrnca).
- Dusíme 5 minút. Poznámka: Bylinky nie sú určené na konzumáciu, takže v tomto okamihu ich môžete buď vyloviť, ale niektoré si tam rád nechám na ozdobu. Len nezabudnite svojim hosťom povedať, aby ich nejedli!
- Pridáme kondenzované mlieko a privedieme k varu. Pridajte huby a povarte ich 1-2 minúty alebo kým nie sú hotové huby.
- Pridajte čili pastu a rybaciu omáčku a miešajte, aby sa čili pasta rozpustila. Pridajte mäso z kreviet a varte, kým nebude hotové, asi 30 sekúnd.
- Vypnite oheň a nechajte polievku mierne vychladnúť, iba na minútu, aby nepiekla ani nevarila. Za stáleho miešania pridáme limetkovú šťavu.
- Primiešajte s korianderom, potom dochuťte a podľa potreby korením
- Na servirovanie môžete polievkou poliať ryžu, pridať ryžu do polievkovej misy alebo si polievku nechať bokom ako súčasť väčšieho jedla. Užite si to!
Vaše hodnotenie
Pridať reakciu na komentár: